Dobrovolnické centrum zve na projížďku Lužánkami v cyklorikše
22. dubna 2024 Dobrovolnické centrum

Dobrovolnické centrum zve na projížďku Lužánkami v cyklorikše

Dobrovolnické centrum Diecézní charity Brno v červnu loňského roku slavnostně představilo veřejnosti nový dobrovolnický program Cykloterapii. Ta vychází z hnutí Cycling without age, které funguje v již 40 zemích světa, včetně České republiky. Zaměřuje se hlavně na seniory, ale je velmi oblíbená i u ostatních lidí, kteří mají omezenou možnost pohybu. Brněnská Charita se tak připojila k jedněm z mála provozovatelům této služby na území České republiky.

Cykloterapie zprostředkovává lidem s omezenou možností pohybu vyjížďky na čerstvém vzduchu díky elektrické cyklorikše. Nabízí nevšední zážitek a odreagování. Aktivizuje klienty a zlepšuje jejich orientaci. Cykloterapie také pomáhá zmenšovat osamělost klientů a působí pozitivně na kvalitu jejich života. Provoz cyklorikši zajišťují dobrovolníci a dobrovolnice pod záštitou Dobrovolnického centra brněnské Charity. Jedním z 9 dobrovolníků je i Pavel, který pracuje jako sociální pracovník a ve volném čase řídí cyklorikšu. „Cyklorikša byla láska na první pohled. Cykloterapii považuji za velmi originální a přínosnou činnost ve prospěch klienta i řidiče," vysvětluje Pavel, co jej na dobrovolnickém programu zaujalo.

Cykloterapie je využívána zejména v charitních pobytových službách pro osoby s mentálním, tělesným nebo kombinovaným postižením. Pro dobrovolníka to není jen o samotné vyjížďce, ale předchází tomu i další činnosti. „Příprava rikši, setkání s klienty na smluveném místě, zajištění bezpečnosti klienta před jízdou, jízda, komunikace, interakce s okolím, úklid rikši," objasňuje Pavel, co vše obnáší Cykloterapie a dodává: „Je také potřeba si zvyknout na odlišné jízdní vlastnosti ve srovnání s jednostopým vozidlem."

V roce 2023 využilo projížděk na čerstvém vzduchu 28 klientů. Jednalo se především o klienty chráněných bydlení, které provozuje brněnská Charita a denního stacionáře Effeta. Veřejnost mohla cyklorikšu potkat na akci Babí léto a dědský den nebo na Běhu pro Charitu. Společně s dobrovolníky jezdili úctyhodných 70 hodin.

Dobrovolnictví vnímám jako životní styl. Myslím, že pomáhat potřebným je přínosné pro obě strany, pro dárce i obdarované. Díky dobrovolnictví jsem poznal hodně zajímavých lidí a jejich životní příběhy," uvádí Pavel, co jej přivedlo k dobrovolnictví a na závěr dodává: „Baví mě pozorovat reakce klientů na jízdu a okolí. A naopak reakce okolí na naši jízdu."

V rámci Dnů dobrovolnictví si jízdu na cyklorikše může vyzkoušet každý. Dobrovolnické centru Diecézní charity Brno zve všechny zájemce o cykloterapii v sobotu 27. 4. do Lužánek, kde se dozví o dobrovolnickém programu víc a mohou si jízdu v rikše vyzkoušet.